1) Is fruit suiker slecht voor je?
Great question!
To keep it simple: geniet van fruit en groente en pas op met fruitsuiker (fructose) in de vorm van toegevoegde suikers.
Fruit en groente bevat relatief weinig suiker en is daarnaast rijk aan allerlei vitaminen, mineralen, phytonutriënten en antioxidanten waar je lichaam gek op is en ook nodig heeft voor een sterk immuunsysteem en om ziektes te voorkomen.
Het probleem ontstaat bij de onnatuurlijke vorm van fructose waar veel mensen te veel van binnenkrijgen door frisdranken, koek, snoep, ijs, ontbijtgranen, granola bars,
fruit yogurts, sauzen, salad dressings etc. Dit is verslavend en niet goed is voor je gezondheid. Het kan leiden tot gewichtstoename, hartziekten, diabetes type 2 en allerlei andere chronische ziekten.
Glucose-fructosestroop (high-fructose corn syrup) wil je ook absoluut vermijden. Dit is een industrieel product dat wordt geëxtraheerd uit maisstengels via een chemisch enzymatish process. Het is zoeter en verslavender dan tafelsuiker en zeer goedkoop om te maken. Het continue consumeren van dit product kan leiden to darm problemen, lekkende darm (leaky gut), verlaagde insuline gevoeligheid, meer visceraal vet, verstoorde hormoonbalans etc.
Mocht je diabetes type 2 hebben, moeite hebben met gewichtsverlies of een onevenwichtige darmflora, dan kan het helpen om je op fruit te focussen dat laag is in suiker zoals blauwe bessen, bramen, frambozen, kiwi’s, limoen & citroen.
2) Wat is beter: pindakaas of almond butter?
Strikt op voedingswaarde gelet is almond butter iets gezonder omdat het meer vitamines, mineralen en vezels bevat, maar het verschil is echt heel klein. De hoeveelheid calorieën tussen beiden notenpasta’s is daarnaast ook vrijwel hetzelfde – twee eetlepels bevat ongeveer 200 calorieën.
Het is belangrijk dat je kiest wat het beste voor jouw lichaam werkt. Sommige mensen zijn gevoelig voor pinda’s, anderen voor amandelen.
Wat je ook kiest, kies een notenboter die geen toegevoegde suikers, gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën of transvetten of kunstmatige ingrediënten bevat. Er moet één ingrediënt op het etiket staan: ”amandelen” of ”pinda’s”. That’s it!
3) Is het beter om seizoensgroenten en fruit te eten?
Het heeft zeker een aantal grote voordelen! Als je fruit en groenten eet die in het seizoen zijn en lokaal worden geteeld, eet je ultravers voedsel met alle nutriënten!
Seizoensproducten smaken ook beter. Wanneer groenten en fruit de kans krijgen om op natuurlijke wijze te rijpen en op het juiste moment worden geoogst, zal het veel meer smaak hebben. Wanneer gewassen worden geïmporteerd, zijn deze vroeg geoogst en gekoeld zodat ze niet bederven tijdens het transport. Helaas vermindert de smaak ook door het verkoelen.
Andere voordelen van het eten van seizoensgroenten en fruit, is:
– Dat je jezelf misschien blootstelt aan groenten waar je normaal niet aan zou denken en dat je een nieuwe manier van koken ontdekt
– Je het milieu een beetje helpt omdat het minder belastend is in vergelijking met groenten en fruit die geïmporteerd worden (vliegtuig).
– En tot slot is het ook best logisch om seizoensgroenten en fruit te eten! In de winter heeft je lichaam meer warme maaltijden, stoofschotels, etc. nodig terwijl je in de zomer meer behoefte hebt aan verkoelend eten zoals aardbeien, bosbessen, bramen, citrusvruchten, enz. Enkele van mijn favoriete groenten voor de lente en zomer zijn asperges, komkommer, selderij, bokchoy, radijs, tomaat, courgette, spinazie en groene ui.