In de huidige samenleving waar een gezonde leefstijl steeds belangrijker wordt, is het begrip detoxen niet weg te denken. Toch wordt het ontgiften van de lever (een van onze belangrijkste organen) door veel mensen overgeslagen. De lever filtert afvalstoffen uit het bloed en maakt deze onschadelijk. Je kunt dit proces een handje helpen door je lever zo nu en dan te reinigen. Benieuwd hoe je dat doet? Wij geven je een paar tips!
Hoe werkt de lever?
De lever is verantwoordelijk voor verschillende belangrijke processen in ons lichaam. Uit onderzoek blijkt dat de lever rond de 500 taken uitvoert. We benoemen hier de belangrijkste processen waar onze lever verantwoordelijk voor is.
Door de lever wordt gal gevormd, die wordt opgeslagen in de galblaas. Bij het eten van vet zorgt de galvloeistof dat het vet wordt afgebroken.
Bij vetstofwisseling speelt de lever ook een belangrijke rol. Bij het verteren van voedsel komen vetzuren vrij. Dit zijn verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigde vetzuren zijn ongezonde vetten. Onverzadigde vetzuren worden daarentegen gebruikt tijdens de stofwisseling en als brandstof voor ons lichaam. De lever kan verzadigde vetzuren omzetten in onverzadigde vetzuren.
Daarnaast zorgt de lever ervoor dat het overschot aan suikers in onze voeding wordt opgeslagen. Vervolgens kan dit als brandstof worden gebruikt als we ons weer inspannen. Ook andere stoffen kunnen tijdelijk worden opgeslagen in de lever. Voorbeelden van deze stoffen zijn vetten, aminozuren, vitamines en mineralen. De lever scheidt ze uit wanneer het lichaam deze voorraad nodig heeft.
Hoe reinig je je lever?
Het reinigen of ontgiften van je lever kan je door veel water te drinken (minimaal 1,5 liter per dag) in combinatie met een strikt dieet of een sapkuur. Water spoelt een groot deel van de toxische stoffen uit je lichaam en reinigt zodoende je lever. Bepaalde voedingsstoffen als gember en citroen breken en voeren toxische stoffen af. Door de juiste voeding tot je te nemen en stoffen als alcohol en nicotine te vermijden help je je lever te reinigen. Een sapkuur met de juiste ingrediënten is tegenwoordig dan ook een populair alternatief om je lever effectief te reinigen.
Waarom is het verstandig af en toe je lever te reinigen?
Zo nu en dan je lever ontgiften is belangrijk omdat dit orgaan continu wordt blootgesteld aan allerlei toxische stoffen. De moderne voedingsmiddelenindustrie brengt veel gifstoffen met zich mee. Een paar voorbeelden zijn alcohol, conserveringsmiddelen en suiker. Ook medicijnen moeten door de lever worden afgebroken.
Zoals je kan lezen heeft je lever het nogal druk. Voornamelijk als je regelmatig ongezond eet. Na een tijdje kunnen de schadelijke stoffen zich opstapelen in de lever, waardoor deze zijn dagelijkse taken niet meer uit kan voeren.
Symptomen van een overbelaste lever
We nemen de symptomen van een overbelaste lever met je door. Herkenbaar? Tijd voor een lever-detox!
- Geelzucht
- Pijn in de lever
- Een opgezette buik
- Maagkrampen en opgeblazen gevoel
- Veranderde kleur van je urine en stoelgang
- Vermoeidheid, futloosheid
- Verminderde eetlust
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
- Huidproblemen zoals acne of overgevoeligheid
- brandend maagzuur
Tips om je lever te reinigen
Je lever reinig je van binnenuit. Een paar voedingsmiddelen dragen hier perfect aan bij. Andere voedingsmiddelen kun je juist beter vermijden.
Hierbij een overzichtje van voedingsmiddelen waar onze lever dol op is:
- Gember – gember zorgt ervoor dat toxische stoffen afgebroken worden en zich niet opstapelen in het lichaam.
- Citroenen – citroenen zijn rijk aan vitamine C. Deze vitamine trekt toxische stoffen aan en voert ze af.
- Cayennepeper – cayennepeper zorgt ervoor dat er meer zuurstof naar de weefsels wordt vervoerd. Ook wordt je bloedcirculatie gestimuleerd, wat de oxidatie in het vetweefsel verminderd.
- Rode bieten – rode bieten bevatten veel antioxidanten die in staat zijn vrije radicalen in het lichaam tegen te gaan. Dit is belangrijk, omdat vrije radicalen op lange termijn ziektes kunnen veroorzaken.
- Komijn – dit kruid stimuleert de aanmaak van leverenzymen, die weer helpen bij het reinigen van de lever.
- Tomatensap – tomatensap bevat chloor en zwavel. Deze stoffen helpen de lever en nieren bij het verwijderen van schadelijke toxines.
Wanneer je je lever wilt reinigen, is het van belang om veel water te drinken. Drink minstens anderhalve liter water per dag. Dit water spoelt een groot deel van de toxische stoffen uit je lichaam.
Voor een gezonde lever raden we je af de volgende stoffen binnen te krijgen:
- Pesticiden – dit zijn beschermingsmiddelen die worden gebruikt om gewassen te beschermen tegen ongedierte en plantenziektes.
- Alcohol, cafeïne en nicotine
- Conserveringsmiddelen
- Kleur- en smaakstoffen
Hoe kan je je lever reinigen met een sapkuur?
Een sapkuur is een goede manier om het lichaam (en de lever) op een natuurlijke manier te ondersteunen. Voor het ontgiften van de lever is het belangrijk dat de sapkuur biologisch is. Niet-biologisch sap bevat pesticiden, wat moet worden afgebroken door de lever.
Tijdens de sapkuur is het belangrijk dat je veel drinkt, ook buiten de sappen om. Naast het sap drink je alleen water of kruidenthee. Door het binnenkrijgen van zoveel vocht worden opgehoopte toxische stoffen uit het lichaam gespoeld.
Een sapkuur bevat vaak eerdergenoemde voedingsmiddelen die ondersteunen in het ontgiften van de lever. Zo bevatten al onze sapkuren gember, citroen en cayennepeper. Onze sapkuren deep en deeper bevatten daarnaast ook rode biet.
Het belangrijkste voordeel van de sapkuur is dat er gedurende de kuur geen toxische stoffen via de voeding het lichaam binnenkomen. Dit betekent dat de lever geen gifstoffen hoeft af te breken en zich daardoor beter bezig kan houden met de dagelijkse functies van de lever.
Een Juicebrothers sapkuur bestaat uit 6 sapjes en 1 shot per dag, allemaal 100% biologisch. Deze sappen zijn koudgeperst en bevatten dus geen vezels. Je lichaam krijgt hierdoor dus echt een paar dagen vakantie. Gezond, effectief en vooral ook lekker!
Wil je een sapkuur doen? Bekijk hier onze sapkuur opties.